Θολά σημεία σε μια πανάκριβη συνεργασία
Είναι πλέον σύνηθες οι αποκαλύψεις έπειτα από συλλήψεις κατηγορούμενων για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος να «ακουμπούν» ευρύτερους επιχειρηματικούς κύκλους. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε οι δραστηριότητες των συλληφθέντων, όπως του Ανδρέα Μαρτίνη, εκτείνονται σε πρόσωπα πέριξ ισχυρών πολιτικών παραγόντων, εγείροντας -όπως είναι φυσικό- ερωτήματα για τις μεταξύ τους σχέσεις.Στο παρελθόν έχουν υπάρξει διαφόρων ειδών αναφορές σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, επί ηγεσίας Ανδρέα Μαρτίνη, και της εταιρείας «ΑΙΑ RELATE Α.Ε. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» της Αλεξίας Μπακογιάννη. Η «Εφ.Συν.» αναζήτησε και βρήκε τα σχετικά έγγραφα των αρμόδιων επιθεωρητών, στα οποία γίνονται αναφορές σε διαφόρων ειδών «προβληματικές» πτυχές της συγκεκριμένης εταιρικής σχέσης.
Σύμφωνα λοιπόν με την «Εκθεση Αποτελεσμάτων Ελέγχου», που ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2012 στα «Απολογιστικά Στοιχεία του Πανελληνίου Εράνου Ετους 2009 του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ)», στο μικροσκόπιο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας βρέθηκε η διαφημιστική καμπάνια για την προβολή του εράνου.
Στη σελίδα 20 του σχετικού πορίσματος αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη προβολή ανήλθε σε 235.467,69 ευρώ για «δημιουργία ραδιοφωνικού σποτ με θέμα ‘‘Ερανος 2009’’» και «μετάδοση ραδιοφωνικών σποτ σε επιλεγμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Περιφέρειας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που συγκέντρωσε το 2009 ο Ερυθρός Σταυρός με τον έρανό του δεν υπερέβη το 1,3 εκατ. ευρώ (δυστυχώς σχετικά στοιχεία δεν είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΕΕΣ) με αποτέλεσμα η διαφημιστική προβολή του να ανέρχεται περίπου στο 20% των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν τελικά.
Οι επιθεωρητές όμως πρόσθεσαν ότι «δεν τηρήθηκε οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία», όπως προβλέπεται από σχετική απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ) του ΕΕΣ του 2005.
Πολλά καθήκοντα
Το συγκεκριμένο έργο όμως δεν ήταν η μοναδική σχέση που είχαν οι δυο πλευρές, καθώς στο ίδιο πόρισμα αναφέρεται ρητά στη σελίδα 21 ότι η εταιρεία «ΑΙΑ RELATE» είχε αναλάβει «τον γενικότερο σχεδιασμό επικοινωνιακής πολιτικής, την ανάπτυξη εταιρικής εικόνας και διαχείρισης φήμης, τη διαχείριση κρίσεων και την εκπόνηση προγραμμάτων εσωτερικής επικοινωνίας».
Αντιπαρερχόμαστε το σε τι ακριβώς συνίσταται η «διαχείριση κρίσεων» και ας σταθούμε στα δεδομένα.
Η σύμβαση συνήφθη πρώτη φορά στις 4/9/2006, σε ημερομηνία όμως, σύμφωνα με το πόρισμα, «προγενέστερη της απόφασης του ΚΔΣ», ενώ η συνολική της αμοιβή έφτανε τις 84.000 ευρώ. Η σύμβαση αυτή μάλιστα παρατάθηκε για ακόμα «τέσσερα (4) έτη μέχρι 31.08.2011 έναντι ποσού 352.800,00 ευρώ».
Οι επιθεωρητές συμπέραναν δε ότι «στα συμφωνητικά παράτασης που μας χορηγήθηκαν δεν αναφέρεται εγκριτική απόφαση του ΚΔΣ του ΕΕΣ».
Η εταιρεία «ΑΙΑ RELATE», που στεγάζεται στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου 3 και σύμφωνα με πληροφορίες απασχολεί περίπου 10 εργαζομένους, φέρεται από το πόρισμα να σύναψε τρεις συμβάσεις με τον ΕΕΣ επί ηγεσίας Ανδρέα Μαρτίνη με τις συνολικές απολαβές της να ανέρχονται σε 672.267,69 ευρώ.
Βάσει των ερωτημάτων που θέτουν οι επιθεωρητές Υγείας, κρίνεται σκόπιμο να περιγραφούν από όλες τις πλευρές, τόσο τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό όσο και από την εταιρεία, τα κριτήρια με τα οποία υπογράφηκαν οι σχετικές συμβάσεις με αμοιβές που χαρακτηρίζονται τουλάχιστον υπέρογκες.
Οι απαντήσεις αυτές πρέπει δε να δοθούν το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να πάψει κάθε είδους «σπερμολογία» για σχέσεις μεταξύ υποδίκων και συγγενών πολιτικών προσώπων που δημιουργούν αναξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα. Κάτι το οποίο έχουμε δει στο πρόσφατο παρελθόν να γίνεται κατ’ εξακολούθηση από διάφορα κέντρα, με σαφώς προπαγανδιστικούς σκοπούς.
from ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ http://ift.tt/1U29EgQ
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου