Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Ο Άρειος Πάγος «παραπέμπει» τον Βγενόπουλο στους Κύπριους

Την απόφαση να ανακριθεί ο Ανδρέας Βγενόπουλος από τις κυπριακές Αρχές ως ύποπτος για την τέλεση σοβαρών αδικημάτων σχετιζόμενων με την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, εξέδωσε ο Άρειος Πάγος.


Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου ήρθε να επικυρώσει προηγούμενη σχετική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, για την οποία είχε ασκήσει αναίρεση ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης, σε μια πρωτοβουλία που είχε χαρακτηριστεί τουλάχιστον περίεργη.
Η ιστορία της ανάκρισης Βγενόπουλου από τους Κύπριους ξεκινά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τότε κύπριοι ανακριτές έφτασαν στην Αθήνα για να εξετάσουν τον σημερινό πρόεδρο της MIG, ωστόσο οι δικηγόροι του προσέφυγαν στο Συμβούλιο Εφετών για να μην γίνει προχωρήσει η ανάκριση.
Το αίτημα των συνηγόρων του Βγενόπουλου έπρεπε να εξεταστεί από τον Εισαγγελέα Δικαστικής Συνδρομής αφού επρόκειτο για δικαστική συνδρομή μεταξύ Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο η Εισαγγελία Εφετών απολύτως καταχρηστικά, αντί να απευθυνθεί στη Δικαστική Συνδρομή για να αποφασίσει αυθημερόν, προώθησε το αίτημα στο Συμβούλιο Εφετών. Με καθυστέρηση έξι μηνών, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2016, το Συμβούλιο αποφάσισε (απόφαση 16/2016) ότι ο Βγενόπουλος πρέπει να ανακριθεί από τις κυπριακές Αρχές.
Η απόφαση του Συμβουλίου προωθήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ωστόσο μία ημέρα πριν λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήματος αναίρεσης και συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης υπέβαλε αίτημα αναίρεσης της απόφασης.
Με απλά λόγια την ώρα που όλα έδειχναν ότι πράγματι κάτι συμβαίνει κι ενώ ο Ανδρέας Βγενόπουλος δηλώνει αθώος άρα θεωρητικά δεν έχει λόγο να μην θέλει να καταθέσει ενώπιον των Κυπρίων, ένας ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εμφανίζεται να αμφισβητεί την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, δείχνοντας ότι οι νόμοι ερμηνεύονται και η Δικαιοσύνη χρησιμοποιείται κατά το δοκούν, μόνο και μόνο για να μην ανακριθεί ο πρόεδρος της MIG από τους Κύπριους.
Η προσφυγή του Παρασκευαΐδη για μια υπόθεση που δεν ήταν καν θέμα του Συμβουλίου Εφετών και η οποία κυρίως δεν έχει νομικά ερείσματα αφού η Ελλάδα δεν μπορεί να αρνηθεί δικαστική συνδρομή στην Κύπρο, ουσιαστικά εξυπηρετούσε την προσπάθεια του Βγενόπουλου να μην ανακριθεί από Κύπριους άμεσα.
Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι το γιατί ένας αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά πως δεν μπορεί να ανατραπεί η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, να προσφύγει εναντίον της απόφασης παίζοντας καθυστερήσεις; Φυσιολογικά άλλωστε και προκειμένου να αποδειχθεί η αλήθεια το συντομότερο, θέση του αντεισαγγελέα αλλά και του ίδιου του Βγενόπουλου έπρεπε να είναι να εξεταστεί ο επιχειρηματίας από τις κυπριακές Αρχές και όχι να ολιγωρεί, δεδομένου μάλιστα ότι υποστηρίζει σθεναρά την αθωότητά του.

Υπενθυμίζεται ότι Παρασκευαΐδης έχει καταγωγή από τη Λέσβο όπως και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη η οποία έχει σοβαρές ευθύνες στον χειρισμό που οδήγησε στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης Βγενόπουλου αλλά και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Αρεοπαγίτης Χαράλαμπος Αθανασίου.

 http://ift.tt/SOTMhl


from ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ http://ift.tt/1qOBpPT
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου