Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Να δικαστούν 110 εμπλεκόμενοι στο παραδικαστικό ζητά η εισαγγελέας

Την παραπομπή 110 προσώπων, ανάμεσα στα οποία και δικαστικοί λειτουργοί, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης τη δράση της οποίας έχει αποκαλύψει το Hot Doc στο 43ο τεύχος του τον Ιανουάριο του 2014, προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών η αντιεισαγγελέας Εφετών Παναγιώτα Φάκου.


Ανάμεσα στα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην πρόταση της αντιεισαγγελέως βρίσκονται οι ήδη προφυλακισμένοι, Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος, φερόμενος ως επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης και πρώην συνεργάτης του Μάκη Ψωμιάδη, ο ιερέας Ιάκωβος Γιοσάκης, ο γνωστός δικηγόρος Πέτρος Λεωτσάκος, αλλά και πολλοί δικαστικοί, δικηγόροι, επιχειρηματίες, γνωστός επικοινωνιολόγος με σχέσεις παλαιότερα και με την Εκκλησία, κόρη επιχειρηματία ο οποίος δραστηριοποιείται στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης κ.ά.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης που καταπατούσε ακίνητα- φιλέτα, ίδρυε εικονικές εταιρίες κι έστηνε μέχρι και πλειστηριασμούς, εξαπατώντας τα ελληνικά δικαστήρια. Κατά το κατηγορητήριο, εντόπιζαν ακίνητα - φιλέτα, ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα, τα καταλάμβαναν αυθαιρέτως και ιδρύοντας εικονικές εταιρίες, τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησία άλλων μελών του κυκλώματος. Μάλιστα, έφθαναν, με παράνομο τρόπο, να δημιουργούν διαδικασίες πλειστηριασμών, εξαπατώντας και τα αρμόδια δικαστήρια. Φέρονται μάλιστα να υπόσχονταν και διασυνδέσεις με τη Δικαιοσύνη, έναντι αμοιβής περίπου 25.000 ευρώ.
Η υπόθεση του κυκλώματος, η εγκληματική δραστηριότητα του οποίου σύμφωνα με την πολυσέλιδη δικογραφία εκτείνεται από την καταδολίευση τραπεζών και την κλοπή ακινήτων, μέχρι το εμπόριο όπλων και το ξέπλυμα χρήματος, άνοιξε τον Νοέμβριο του 2009. Ήταν η εποχή που ο δικηγόρος Δημήτρης Παρασκευόπουλος (ο οποίος εκτίει ποινή πέντε φορές ισόβια η οποία του επιβλήθηκε για εμπλοκή του στην υπόθεση της Αιξωνής), αποφάσισε να εγκαταλείψει το κύκλωμα και να αποκαλύψει τις δράσεις του στις Αρχές.
Επί μήνες κατέθετε στην Αστυνομία υπομνήματα για τη δραστηριότητα της σπείρας, ενώ οι Αρχές άρχισαν να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές συνακροάσεις των εμπλεκόμενων, οι οποίες ξεπερνούν συνολικά τις 92.000 ώρες. Τα ευρήματα ήταν σοκαριστικά. Ο Γεωργιτσογιάννακος και άλλοι συνεργάτες του συνομιλούσαν κυνικά, κάνοντας παιχνίδια με τις ζωές αγνώστων, κανόνιζαν τις δουλειές τους, σχεδίαζαν κλοπές ακινήτων, αποσπούσαν στοιχεία πελατών από τράπεζες, δημιουργούσαν εικονικές εταιρίες, δωροδοκούσαν δικαστικούς λειτουργούς κι έκαναν λόγο για συναλλαγές ακόμη και με σημαίνοντα πολιτικά πρόσωπα.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας και της πολυπλοκότητας της υπόθεσης είναι ότι προκειμένου η Αστυνομία να κάνει τη σύνδεση μεταξύ των εμπλεκόμενων προσώπων, χρησιμοποίησε το σύστημα Ι2, ένα σύστημα ηλεκτρονικών διατάξεων και αλγορίθμων που συνήθως χρησιμοποιείται σε υποθέσεις τρομοκρατίας. Το σύστημα αυτό δείχνει την άμεση ή έμμεση σχέση που έχουν μεταξύ τους ο πυρήνας του κυκλώματος με τρίτους, με πηγή πληροφοριών τις τηλεφωνικές κλήσεις.

Ο πυρήνας της οργάνωσης

Ως επικεφαλής της οργάνωσης, όπως από την πρώτη στιγμή είχε αναφέρει ο Παρασκευόπουλος, εμφανίζεται ο Σταύρος Γεωργιτσογιαννάκος. Ο Γεωργιτσογιαννάκης παραμένει προσωρινά κρατούμενος από τον Ιούνιο του 2015 και κατηγορείται για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία με χρήση κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό όφελος, που υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ και σε κάθε περίπτωση των 120.000 ευρώ.
Βαρύνεται παράλληλα από πολλές ακόμη κατηγορίες και συγκεκριμένα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση, της απόπειρας εκβίασης με απειλή βλάβης της επαγγελματικής δραστηριότητας άλλου, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, της απάτης, της λαθρεμπορίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, τελεσθείσα από υπαίτιο που έδρασε εντός του πλαισίου εγκληματικής οργάνωσης.
Ανάμεσα σ’ εκείνους που εμφανίζονται στη δικογραφία να βρίσκονται στον πυρήνα του κυκλώματος είναι επίσης ο ιερέας Ιάκωβος Γιοσάκης, ο δικηγόρος Πέτρος Λεωτσάκος, ο πρώην δικαστικός Σπύρος Βλασσόπουλος και ο δικηγόρος Γιώργος Ασλάνης. Τα πρόσωπα αυτά φέρονται να είχαν ενεργό συμμετοχή σε πολλές από τις δραστηριότητες της οργάνωσης κυρίως δε στο νομικό κομμάτι αφού κατά περίπτωση αναλάμβαναν την ενημέρωση για τις συνθέσεις των δικαστηρίων, την παροχή νομικών συμβουλών, την αναγγελία εικονικών απαιτήσεων από δικηγορικές αμοιβές ενώπιον συμβολαιογράφων, κατά ακινήτων που είχαν εκπλειστηριαστεί, με σκοπό να καρπωθεί το κύκλωμα το πλειστηρίασμα, τον τρόπο χειρισμού διαφόρων υποθέσεων ενώπιον των δικαστηρίων, την εκπροσώπηση εικονικών εταιριών κ.ά.
Ο φάκελος της δικογραφίας έχει ανατεθεί στο αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο πρόκειται να εκδώσει βούλευμα για την παραπομπή ή όχι των κατηγορουμένων. Να σημειωθεί ότι από τα συνολικά 110 πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο επτά είναι προφυλακισμένοι, 37 καταζητούνται και σε 18 έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

http://ift.tt/SOTMhl


from ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ http://ift.tt/1THfBBm
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου