Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Πέθανε ο Γιόχαν Κρόιφ!

Στις 24 Μαρτίου πέθανε ήρεμος στη Βαρκελώνη έχοντας δίπλα του την οικογένειά του ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Είναι μια βαθιά λύπη και σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα της οικογένειας σε αυτές τις στιγμές του θρήνου» αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα.

Ο σπουδαίος Ολλανδός έδινε μάχη με τον καρκίνο τους τελευταίους μήνες. Πριν από μερικές εβδομάδες είχε αστειευτεί ότι κατάφερνε στο ημίχρονο αυτού του πιο σπουδαίου αγώνα της ζωής του να προηγείται με 2-0. Τελικά, η επάρατη νόσος έκανε την ανατροπή. Έκανε αυτό που ουδείς ποδοσφαιρόφιλος, ουδείς από τους ανθρώπους που είχαν δει τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» να σαγηνεύει μέσα στο γήπεδο δεν ήθελε να φανταστεί...  O μεγαλύτερος καλλιτέχνης του ποδοσφαίρου δεν είναι πια στη ζωή. Ο αγώνας αυτός χάθηκε. O ήρωας των παιδικών χρόνων εκατομμυρίων ανθρώπων έφυγε...  Γιόχαν Κρόιφ 1947 - 2016.
Γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1947 στο Άμστερνταμ. Δίπλα στο γήπεδο του Άγιαξ ήταν το σπίτι του. Αυτή ήταν η μοίρα του. Η οικογένειά του ήταν φτωχή, η μητέρα του άρχισε να δουλεύει ως καθαρίστρια στον σύλλογο. Σε αυτήν οφείλει τη ζωή και την καριέρα του. Αυτή η γυναίκα μουρμούριζε τους ανθρώπους του Άγιαξ να δοκιμάσουν τον γιο της. Τα κατάφερε. Το 1959 αυτό το ξανθό και αδύνατο αγόρι εντάσσεται στις ακαδημίες του Αίαντα και το 1964 προβιβάζεται στη μεγάλη ομάδα και γίνεται ο φυσικός ηγέτης της καθώς σε 229 εμφανίσεις πετυχαίνει 190 γκολ.
Ο νεαρός Γιόχαν οδηγεί τον Άγιαξ από νίκη σε νίκη. Ο Κράουφ, όπως προφέρεται σωστά το επώνυμό του, αρχίζει να ξεζωρίζει.Το 1966 αναδεικνύεται για πρώτη φορά πρωταθλητής Ολλανδίας, ενώ παράλληλα αγωνίζεται για πρώτη φορά στην εθνική Ολλανδίας εναντίον της Ουγγαρίας, σκοράροντας μάλιστα στο τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, γράφοντας το τελικό 2-2.
Την ίδια χρονιά ο Άγιαξ βρίσκει στο δρόμο του για τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τη Λίβερπουλ του Μπιλ Σάνκλι, με τους Ολλανδούς να συντρίβουν τους «κόκκινους» με το επιβλητικό 5-1, ενώ ταυτόχρονα κατακτούν και το τρίτο συνεχόμενο πρωτάθλημα Ολλανδίας. Το 1969 φτάνει για πρώτη φορά στο ανώτατο σημείο, σε συλλογικό επίπεδο. Στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών, στη Μαδρίτη απέναντι στην μεγάλη ομάδα της Μίλαν. Δυστυχώς το παιχνίδι, εξελίσσεται άσχημα για τον Κρόιφ και την παρέα του. Οι Ιταλοί θριαμβεύουν με 4-1.

 http://www.sdna.gr


from ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ http://ift.tt/1VJ00Sq
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου