Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ενας κωμικός για πρόεδρος

Κωμικός της τηλεόρασης επί 14 χρόνια ήταν ο Τζίμι Μοράλες μέχρι που αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Γουατεμάλας, μετά την αναγκαστική παραίτηση και σύλληψη του τελευταίου ηγέτη Οτο Πέρεζ, λόγω σκανδάλου διαφθοράς.

Παίζοντας το χαρτί του «ουτσάιντερ» και υποσχόμενος να κυβερνήσει με «καθαρά χέρια», ο 46χρονος Μοράλες -που δεν έχει καμία απολύτως εμπειρία διακυβέρνησης- κυριάρχησε γρήγορα στις δημοσκοπήσεις και αναμένεται να κερδίσει εύκολα τη σημερινή αναμέτρηση, με αντίπαλο την Σάντρα Τόρες, η οποία επίσης έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τη διαφθορά, αλλά για πολλούς ψηφοφόρους θεωρείται μέρος του «παλαιοκομματικού συστήματος».
Προσερχόμενοι στις κάλπες πολλοί είπαν ότι ο κωμικός είναι ίσως μια καλή ευκαιρία για ένα «νέο ξεκίνημα» και για να δοθεί τέλος στις παρασκηνιακές πολιτικές συναλλαγές, που ήταν η αιτία για τις μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη την χώρα και τελικώς, την εκδίωξη του Πέρες από την εξουσία.
Προσεγγίζοντας τους ψηφοφόρους με ιστορίες από την ταπεινή καταγωγή του και αστεία από την 14χρονη καριέρα του ως κωμικού, ο Μοράλες έγινε πολλές φορές στόχος ειρωνικών επιθέσεων για διάφορες ιδέες του, όπως το να παρακολουθούνται οι δάσκαλοι με GPS προκειμένου να βεβαιώνονται οι αρμόδιες αρχές ότι παρουσιάζονται στην τάξη.
Το μανιφέστο του είναι μόλις έξι σελίδες και δεν δίνει πολλά στοιχεία για το πώς θα κυβερνήσει τη χώρα, ενώ το κόμμα του, το Εθνικό Μέτωπο Σύγκλησης (FCN), θα έχει μόνο 11 έδρες από τις 158 του Κογκρέσου.
«Δεν έχει πρόγραμμα και δεν έχει συνεργάτες» λέει ο Χιούγκο Νοβάλες, πολιτικός αναλυτής στο think tank, ASIES. «Αλλά η δυσαρέσκεια είναι τόσο μεγάλη που αυτά τα θέματα δεν αποτελούν προτεραιότητες για τον μέσο ψηφοφόρο».
Μέχρι που ξέσπασε το σκάνδαλο με τον Πέρεζ, ο Μοράλες ήταν πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις. Τόσο ο πρώην πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος βρίσκονται σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στην καρδιά μιας υπόθεσης γνωστής ως La Linea.
Παραπέμφθηκε, καθαιρέθηκε και συνελήφθη τον περασμένο μήνα και τώρα περιμένει στη φυλακή την εκδίκαση της υπόθεσης του.

 http://www.efsyn.gr/


from ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ http://ift.tt/1PNqIHs
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου