Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Σε εξέλιξη η διάσκεψη του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Ξεκίνησε μετά τις 17:30 η πέμπτη, κατά σειρά, διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.



Σύμφωνα με πληροφορίες δικαστικών κύκλων, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το Συμβούλιο της Επικρατείας να μην εκδώσει οριστική απόφαση, αλλά να εκδώσει προδικαστική απόφαση με την οποία θα δίνει χρόνο στην Πολιτεία, προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια, μετά το διάστημα αυτό, υπό άλλη σύνθεση, για να κρίνει οριστικά το ζήτημα των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών.
Δεν είναι βέβαιο ότι η σημερινή διάσκεψη θα είναι και η τελευταία για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ενώ όλα τα ενδεχόμενα ως προς την κρίση των δικαστών παραμένουν ανοιχτά.
Κεκλεισμένων των θυρών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η διάσκεψη του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου όπου συζητήθηκε επί της ουσίας η αίτηση των καναλαρχών να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που οδήγησε σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και έφερε 255 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο. Κατά την τετράωρη διάσκεψη, ο Σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου ολοκλήρωσε την εισήγησή του και τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, σημειώνοντας τη δυσκολία συγκρότησης στη παρούσα φάση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Ο Γιώργος Παπαγεωργίου είχε εισηγηθεί επίσης στην προηγούμενη διάσκεψη, να κριθούν ως απαράδεκτες οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, κάτι το οποίο απέρριψε η ολομέλεια του δικαστηρίου με ψήφους 16/9.
Στο τραπέζι της διάσκεψης έχουν τεθεί οι αιτιάσεις των καναλιών που έχουν προσφύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο σχετικά με το σύννομο με βάση το Σύνταγμα του νόμου που καθορίζει τον αριθμό των αδειών σε τέσσερις.
Οι κρίσιμες πτυχές που εξετάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι:
• Οι αρμοδιότητες ΕΣΡ, αν δηλαδή μόνο στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο απονέμεται από το Σύνταγμα η αρμοδιότητα να διαχειρίζεται τα των τηλεοπτικών αδειών ή εάν μπορεί και ο υπουργός Επικρατείας, όπως έχει προβλέψει ο νόμος Παππά.
• Ο αριθμός των αδειών, αν δηλαδή ο περιοριστικός από τον νόμο αριθμός των πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών που προβλέπει ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες προσκρούει στο Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία που προβλέπει τον πλουραλισμό και την πολυφωνία.
Εάν τελικά το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο κρίνει ότι μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης μπορούσε να οργανώσει και να φέρει σε πέρας τη διαγωνιστική διαδικασία και όχι ο υπουργός κατά την πρόβλεψη του νόμου, τότε ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες προσκρούει στις προβλέψεις του Συντάγματος και θα πρέπει να αλλάξει.
Αντιθέτως, αν η πλειοψηφία των 25 Συμβούλων Επικρατείας κρίνει ότι δεν υπάρχει αντισυνταγματικότητα στο νομοθέτημα με την υφιστάμενη μορφή του, τότε η εφαρμογή του νόμου θα συνεχιστεί κανονικά χωρίς κανένα εμπόδιο και όσα κανάλια δεν έχουν αδειοδοτηθεί θα πρέπει να κλείσουν μετά από σχετική απόφαση του αρμοδίου υπουργού.

 https://left.gr/


from ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ http://ift.tt/2dISppj
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου