Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Ρεπορτάζ Left.gr: ACS σημαίνει... «φέσια» στους εργαζόμενους

Franchise... εργοδοτικής ασυδοσίας σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες courier και η απάντηση του Σωματείου των εργαζομένων



(φωτογραφίες από την απεργιακή περιφρούρηση και τη διαδήλωση της 17ης Μαΐου: left.gr)
«ACS σημαίνει courier» μας λέει η γνωστή διαφήμιση, πολλές φορές απλήρωτοι, αδήλωτοι και πολλαπλώς πληττόμενοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία, θα προσθέταμε εμείς.
Την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΕΒ και μέλος του Δ.Σ. της εν λόγω εταιρείας και βασικός μέτοχος της εταιρείας «Quest Συμμετοχών» στην οποία ανήκει η «ACS Courier Services», Θ. Φέσσας, αποτελεί προνομιακό συνομιλητή των δανειστών (μερίδα των οποίων πιέζει με κάθε ευκαιρία για την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα), «η ACS εντατικοποιεί την εργασία έχοντας πάρει μερίδιο από τα ΕΛΤΑ στη διανομή λογαριασμών ΕΥΔΑΠ», τονίζουν στο Left.gr εργαζόμενοι της εταιρείας κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης της 17ης Μαΐου. Όπως καταγγέλλουν, πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν προσληφθεί το τελευταίο διάστημα στα υποκαταστήματα της εταιρείας είναι ανασφάλιστοι ή μερικώς απασχολούμενοι.
Στα καταστήματα αυτά (εκτός δηλαδή της μητρικής εταιρείας), τα εκατοντάδες καταστήματα franchise σε όλη την χώρα, λόγω και του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που καθιερώθηκε την περίοδο του σημιτικού «εκσυγχρονισμού» (εντός πάρα πολλών εισαγωγικών), καταγράφονται πολύ συχνά και άλλα φαινόμενα ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας.
Ένας από τους ανεξέλεγκτους πράκτορες της ACS, «σεσημασμένος» από το πρόσφατο παρελθόν για οφειλές προς τους εργαζόμενους, επανέλαβε τη συνήθη πρακτική αφήνοντας απλήρωτους 4 από τους παλιούς εργαζόμενους στην εταιρεία, για 3 περίπου μήνες και, κυρίως, χρωστώντας ένσημα σχεδόν δύο ετών σε 7 εργαζόμενους.
Πρόκειται για το υποκατάστημα της ACS στους Αμπελόκηπους, έξω από την είσοδο του οποίου βρέθηκαν κατά την απεργία της 17ης Μαΐου 2017 μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής (Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α.), με την υποστήριξη και των Reworkers, απαιτώντας την καταβολή των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών. Την ίδια ημέρα, μάλιστα, 5 από τους εργαζόμενους στο συγκεκριμένο υποκατάστημα έγιναν μέλη του σωματείου. «Πλεόν, και οι 15 συνολικά εργαζόμενοι είναι μέλη του Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α αφού το σωματείο είναι η μόνη μας δύναμη, χωρίς αυτό δεν θα παίρναμε τίποτα», τονίζει στο Left.gr ο Σπύρος Βασιλείου, μέλος της διοίκησης του σωματείου (επανεξελέγη στις πρόσφατες εκλογές) και εργαζόμενος στο συγκεκριμένο υποκατάστημα.


Μετά την μαζική κινητοποίηση και την παρέμβαση, ο εν λόγω καταστηματάρχης δεσμεύτηκε να αποπληρώσει τα χρέη της προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μέρος των δεδουλευμένων καταβλήθηκε, σύμφωνα με τη δέσμευση στο σωματείο, την Παρασκευή 19 Μαΐου, ενώ, μετά και τη νέα καταβολή χρημάτων την Παρασκευή 2 Ιουνίου, οι οφειλές προς τους 4 εργαζόμενους φτάνουν, πλέον, τους 2 μήνες. Όσον αφορά τα ένσημα, έχει δεσμευτεί ότι θα τα πληρώσει μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο.
«Αν δεν τηρήσει την υπόσχεσή του θα αποκλείσουμε τόσο το εν λόγω υποκατάστημα όσο και τα κεντρικά της μητρικής εταιρείας η οποία έχει ευθύνη για την κατάσταση. Στο κάτω κάτω, το όνομα της ACS φέρει το συγκεκριμένο υποκατάστημα, η ίδια η εταιρεία δυσφημείται», αναφέρει ο Σπ. Βασιλείου.
Να σημειωθεί ότι ο εν λόγω εργοδότης, πέρα από τα «φέσια» που κατά καιρούς βάζει στους εργαζόμενους της ACS Αμπελοκήπων (πριν περίπου 2 χρόνια, χρώσταγε ένσημα για τα έτη 2012-2015 σε όλους τους τότε εργαζόμενους), στο παρελθόν έχει αφήσει χρέη εκατομμυρίων ευρώ στο ΙΚΑ ως διαχειριστής υποκαταστήματος της ACS στον Πειραιά, την άδεια για το οποίο μεταπούλησε με διόλου ευκαταφρόνητο αντίτιμο.


Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που franchise κατάστημα της ACS καταστρατηγεί βασικά εργασιακά δικαιώματα.
Πρόσφατα, όπως αποκάλυψε στο «Κόκκινο» ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Ν. Ηλιόπουλος, σε άλλο υποκατάστημα της ACS απολύθηκε μέλος του σωματείου χωρίς αποζημίωση και το ίδιο απόγευμα, σε έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας, εντοπίστηκε μαύρη εργασία, φαινόμενο που, όπως προαναφέραμε, δεν είναι καθόλου σπάνιο στα υποκαταστήματα της εταιρείας. Πρόκειται για την ACS της Νέας Ιωνίας όπου στο παρελθόν και το Σ.Ε.Τ.Τ.Ε.Α. έχει παρέμβει σε κρούσματα ασυδοσίας από πλευράς του καταστηματάρχη.
Το κανονιστικό πλαίσιο είναι αυτό που αφήνει ανεξέλεγκτες τις εταιρείες franchise ενώ η μητρική εταιρεία δεν φέρει ευθύνη για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Έτσι, μπορεί η ACS να διαφημίζει ότι έχει «πάνω από 300 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα», ωστόσο η ευθύνη της περιορίζεται ουσιαστικά στο... εξής ένα: το κεντρικό κατάστημα, καθώς όλα τα υπόλοιπα είναι franchise στα οποία απασχολούνται περίπου 2.500 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων.
Όλοι αυτοί, καθώς και οι εργαζόμενοι στις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου των ταχυμεταφορών (Speedex, Γενική Ταχυδρομική, DHL , κ.α.) «καλύπτονται» στην Αττική από το Σωματείο Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων το οποίο, μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του, στις οποίες ψήφισαν περίπου 560 εργαζόμενοι από όλες τις εταιρείες του νομού Αττικής, προβάλλει ως βασική διεκδίκηση την υπογραφή κλαδικής σύμβασης για «δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα», μακριά από τα παραδείγματα προς αποφυγή του εργοδοτικού και γραφειοκρατικού συνδικαλισμού.

 https://left.gr/


from ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ http://ift.tt/2qWo0KY
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου