Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων της CIA από το Wikileaks

«Φωτιές» στην CIA βάζει το Wikileaks το οποίο ανακοίνωσε την μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων. Το πρώτο μέρος ονομάζεται «Έτος Μηδέν» και περιλαμβάνει 8.761 έγγραφα και φακέλους.

Σύμφωνα με το Wikileaks τα απόρρητα αυτά εσωτερικά έγγραφα, με την κωδική ονομασία «Vault 7» αποκαλύπτουν τις τεράστιες δυνατότητας διείσδυσης που έχει η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ σε ηλεκτρονικές συσκευές, όπως iPhone, αλλά και προγράμματα όπως Android.
Το πρώτο μέρος των αποκαλύψεων ονομάζεται «Έτος Μηδέν».
To Wikileaks είχε ανακοινώσει μέσω Twitter ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, αυτή αναβλήθηκε εξαιτίας ηλεκτρονικών επιθέσεων και θα πραγματοποιηθεί άλλη στιγμή.

Η ανακοίνωση από το Wikileaks
Το πρώτο μέρος της σειράς με τον τίτλο «Έτος Μηδέν» αποτελείται από 8.761 έγγραφα και φακέλου από ένα απομονωμένο, υψίστης ασφάλειας δίκτυο εντός του Κέντρου Ηλεκτρονικών Πληροφοριών στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια.
Πρόσφατα η CIA έχασε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του «οπλοστασίου χάκινγκ» όπως κακόβουλο λογισμικό, ιοί, καθώς και σχετικά έγγραφα. Αυτή η εντυπωσιακή συλλογή, η οποία έχει εκατοντάδες εκατομμύρια γραμμές κώδικα, δίνει στον κάτοχό της ολόκληρη την δυνατότητα της CIA για να χακάρει λογαριασμούς και συσκευές. Το αρχείο φέρεται να έχει διαρρεύσει ανάμεσα σε πρώην χάκερς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά και εξωτερικούς συνεργάτες, ένας από τους οποίους έδωσε στα Wikileaks τμήματά του.
Το «Έτος Μηδέν» δείχνει το εύρος και την κατεύθυνση του παγκόσμιου προγράμματος χάκινγκ της CIA, το «οπλοστάσιό» της σε κακόβουλο λογισμικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά πολλών προγραμμάτων αμερικανικών και ευρωπαϊκών, όπως τα iPhone της Apple, το Android της Google, τα Windows της Microsoft ακόμη και τηλεοράσεις της Samsung μετατρέποντάς τες σε «κρυφά» μικρόφωνα.
Από το 2001 η CIA έχει αποκτήσει πολιτική και οικονομική υπεροχή έναντι της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA). Η CIA άρχισε να κατασκευάζει όχι μόνο τον περιβόητο στόλο με drones, αλλά μια εντελώς διαφορετική μυστική παγκόσμια δύναμη, τον δικό της σημαντικό «στόλο» με χάκερς. Το τμήμα χάκινγκ της Υπηρεσίας την απελευθέρωσε από την υποχρέωση να δίνει στοιχεία για τις αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις στης στην NSA.
Μέχρι τα τέλη του 2016, το τμήμα χάκινγκ της CIA  είχε περισσότερους από 5.000 καταγεγραμμένους χρήστες και είχε δημιουργήσει περισσότερα από χίλια προγράμματα χάκινγκ (ιούς, κακόβουλα λογισμικά κλπ). Είναι τόσο μεγάλη η κλίμακα των επιχειρήσεων που οι χάκερς της CIA χρησιμοποιούν περισσότερο κώδικα απ΄ ότι χρησιμοποιείται για να «τρέξει» το facebook. Ουσιαστική η NSA δημιούργησε τη δική της NSA χωρίς να δίνει εξηγήσεις σε κανέναν και χωρίς να χρειάζεται να απαντήσει δημόσια.
Η πηγή των διαρροών ανέφερε στο Wikileaks ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα πολιτικής που πρέπει να απαντηθούν δημόσια, όπως το αν οι δυνατότητες χάκινγκ της CIA υπερβαίνουν την δικαιοδοσία της. Η πηγή επιθυμεί να κινητοποιήσει τον δημόσιο διάλογο για την ασφάλεια, τη δημιουργία, τη χρήση, αλλά και τον δημοκρατικό έλεγχο των κυβερνο-όπλων.
Μόλις ένα ηλεκτρονικό όπλο «αφεθεί ελεύθερο» μπορεί να διαδοθεί σε όλο τον κόσμο μέσα σε δευτερόλεπτα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αντίπαλα κράτη, την ηλεκτρονική μαφία, αλλά και χάκερς μικρής ηλικίας.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε ότι «Υπάρχει ένας πολύ μεγάλο ρίσκο στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών όπλων. Μπορούν να γίνουν και οι ανάλογες συγκρίσεις μεταξύ της ανεξέλεγκτης διάδοσης τέτοιων όπλων και της πολύ υψηλής τους αξίας με το παγκόσμιο εμπόριο όπλων. Αλλά η σημασία του “Έτους Μηδέν” είναι μεγαλύτερη, καθώς οι αποκαλύψεις είναι εντυπωσιακές από πολιτική και νομική σκοπιά».
Τα Wikileaks έχουν μελετήσει προσεκτικά το «Έτος Μηδέν» και δημοσιεύουν σημαντικά έγγραφα της CIA αποφεύγοντας, παράλληλα, την διάδοση κυβερνο-όπλων μέχρι να υπάρξει μια συζήτηση για την τεχνική και πολιτική φύση του προγράμματος της CIA και το πώς τα όπλα αυτά μπορούν να αναλυθούν, να αφοπλιστούν και να δημοσιοποιηθούν.
Τα Wikileaks αποφάσισαν, ακόμη, να αφαιρέσουν πληροφορίες για ονόματα και ταυτότητες. Αυτές οι αφαιρέσεις περιλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες στόχους της CIA και «μηχανές επίθεση» στην Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
 http://www.efsyn.gr/
  • Το efsyn.gr παρακολουθεί τις εξελίξεις και μελετάει τις διαρροές από τα Wikileaks και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση.


from ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ http://ift.tt/2lTA349
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου