Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Φοβερές κατηγορίες για Μητσοτάκη από τους καραμανλικούς

Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει στη ΝΔ ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε «καραμανλικούς» και το σύστημα Μητσοτάκη.

Με συνέντευξή του σήμερα στην εφημερίδα «Αξία», ο πρώην υπουργός της ΝΔ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Γ. Μιχελάκης κατηγορεί -μεταξύ άλλων- τον πρόεδρο της ΝΔ, πως «επιχειρεί εσωκομματικό ξεκαθάρισμα και δημιουργία επί της ουσίας ενός νέου πολιτικού οργανισμού, ο οποίος θα συμμαχήσει και με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κι άλλα στελέχη που είτε προέρχονται είτε συνεργάστηκαν με αυτά τα κόμματα στις περιόδους διακυβέρνησης Σημίτη και Παπανδρέου, όπως οι Μάνος, Τζήμερος, Σκυλακάκης, Θεοχάρης κι άλλοι»

Η συνέντευξη του Γιάννη Μιχελάκη στην εφημερίδα «Αξία»

Συνέντευξη: Στον Πάρι Κουρτζίδη

Κύριε Μιχελάκη, ήσασταν ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. όταν ήρθαν στο φως της δημοσιότητας έγγραφα-φωτιά που αποδείκνυαν παζάρι και μαγείρεμα των δημοσιονομικών στοιχείων από τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τα οποία μάλιστα συνοδεύονταν από συγκλονιστικές μαρτυρίες-αποκαλύψεις του αείμνηστου Κοντοπυράκη σχετικά με τη διόγκωση του ελλείμματος…

Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες μπήκαμε στα μνημόνια και στην τρόικα. Σας θυμίζω όχι μόνο τις δικές μου δηλώσεις ως εκπροσώπου της Ν.Δ., αλλά και τις δηλώσεις του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά ως προέδρου του κόμματος για «μία και μόνη εξεταστική». Η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα επισήμως. Ανεπισήμως όμως, σε επίπεδο τακτικής και επικοινωνίας κάποιοι προσπαθούν να την αλλάξουν.

Η ιστορία της υποβάθμισης ξεκίνησε από την περίοδο της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, όπου το θέμα είχε ατονήσει, με τη δικαιολογία ότι προτεραιότητα είχε η κυβερνητική σταθερότητα. Το επιχείρημα αυτό είχε μια πραγματική βάση, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετούσε και μια σκοπιμότητα: να αφεθούν τα γεγονότα της περιόδου 2009-2010 σε μια γκρίζα ζώνη για μελλοντική εσωκομματική εκμετάλλευση. Σήμερα η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί την ίδια τακτική για τους ίδιους εσωκομματικούς λόγους (και όχι μόνο), χωρίς να υπάρχει η δικαιολογία της «κυβερνητικής σταθερότητας»…

Ας δεχτούμε ότι τότε δεν μπορούσε να κάνει τελικά αλλιώς ο κ. Σαμαράς. Σήμερα τι είναι αυτό που δεσμεύει τον ίδιο να μην καταγγέλλει τις επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου; Και τι είναι αυτό το επιπλέον… κάτι που κάνει τον κ. Μητσοτάκη να σιωπά;

Όπως σας είπα και πριν, ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. ακολουθεί την ίδια τακτική με τον Αντώνη Σαμαρά στο θέμα του «μαγειρέματος» των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή να μη βγει καμία ανακοίνωση από το κόμμα για το θέμα αυτό. Γιατί; Δύο είναι οι αιτίες, κατά τη γνώμη μου, για την ιδιότυπη αυτή επικοινωνιακή «ομερτά» που έχει επιβληθεί από την ηγεσία της Ν.Δ.: Η πρώτη αφορά ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα για τον πλήρη έλεγχο του κόμματος από τη σημερινή ηγεσία και τη δημιουργία επί της ουσίας ενός νέου πολιτικού οργανισμού. Και η δεύτερη αφορά τη στρατηγική Μητσοτάκη για τη δημιουργία μιας συμμαχίας με ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και στελέχη που είτε προέρχονται είτε συνεργάστηκαν από την περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη και Παπανδρέου, όπως ο κ. Μάνος, ο κ. Τζήμερος, ο κ. Σκυλακάκης, ο κ. Θεοχάρης κ.ά. Αν λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης πάρει θέση για το ζήτημα αυτό, πιστεύει ότι θα χαλάσει την προοπτική αυτής της συμμαχίας.

Το ΠΑΣΟΚ, όμως, έχει πάρει θέση για το θέμα αυτό…
Όντως! Το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να έχει την ίδια αγωνία με τον κ. Μητσοτάκη για το μέλλον αυτής της συμμαχίας, η οποία να σημειώσω ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ούτε παρόν. Βγάζει ανακοινώσεις για το θέμα Γεωργίου χωρίς να προβληματίζεται αν δημιουργήσουν θέμα στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ίσως μάλιστα και να το επιδιώκουν να υπάρξει θέμα εσωκομματικό. Και, τέλος πάντων, το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του δείχνει να σέβεται την ιστορία του και προσπαθεί να την υπερασπιστεί. Η σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. δεν δείχνει να σέβεται την ιστορία του κόμματος και δεν δείχνει καμία διάθεση να την υπερασπιστεί!

Δηλαδή, δεν βλέπετε προοπτική σε αυτή τη συμμαχία που, όπως λέτε, θέλει να δημιουργήσει ο κ. Μητσοτάκης και για χάρη της έχει δημιουργήσει μείζον πολιτικό θέμα;
Κύριε Κουρτζίδη, είστε έμπειρος δημοσιογράφος και καλά πληροφορημένος. Θυμάστε τον πρόσφατο «μυστικό δείπνο» στο σπίτι του κ. Κοντογιαννόπουλου με τη συμμετοχή του κ. Σημίτη, του κ. Στουρνάρα και στελεχών του «όλου» ΠΑΣΟΚ, όπου προτάθηκε στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς με προοπτική πρωθυπουργίας. Μια κίνηση που επί της ουσίας αφήνει απ’ έξω και τον κ. Μητσοτάκη, και την κ. Γεννηματά, και τον κ. Θεοδωράκη. Από αυτό και μόνο (υπάρχουν και άλλα, βέβαια) καταλαβαίνει κάποιος ότι ο κ. Μητσοτάκης λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο, ο οποίος δεν είναι ένας! Αυτοί που σχεδιάζουν τα της Κεντροαριστεράς δεν μπορούν να υπολογίζουν στον κ. Μητσοτάκη, για ευνόητους λόγους, ενώ για το θέμα της πρωθυπουργίας προκρίνουν λύσεις έξω από την Κεντροδεξιά, με… «επίχρισμα» τεχνοκρατικό. Ειδικά το τελευταίο το έχουμε δει να προβάλλεται από το ΠΑΣΟΚ ουκ ολίγες φορές, ακόμα και την περίοδο 2012-2015. Έτσι, το μόνο που κερδίζει ο κ. Μητσοτάκης είναι να απειλεί το κόμμα με διχασμό για έναν αβέβαιο μελλοντικό πολιτικό τακτικισμό. Η Ν.Δ. πρέπει να μείνει ενωμένη, όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις! Επί της ουσίας! Με σεβασμό στην ιστορία της και στους ηγέτες της.

Μήπως τελικά φοβούνται τον Καραμανλή; Μήπως έστω και άθελά τους εξυπηρετούν ή δεν θέλουν τη σύγκρουση με κάποια κέντρα που τρέμουν και τη σκιά του πρώην πρωθυπουργού; Η πλευρά των καραμανλικών, πάντως, αυτό υποστηρίζει. Ότι μόλις δικαιωθεί ο Καραμανλής, ο ίδιος ο λαός θα ζητάει επιτακτικά την επιστροφή του στην εξουσία, με τον έναν ή άλλον τρόπο…
Αυτοί που φοβούνται τον Κώστα Καραμανλή, στην ουσία φοβούνται τον εαυτό τους. Φοβούνται για την όποια ανεπάρκειά τους και τις όποιες λανθασμένες επιλογές τους. Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., ακόμα και την περίοδο που ήμουν εκπρόσωπος, ποτέ δεν κινήθηκε εναντίον κάποιου άλλου. Τα προβλήματα τα δημιουργούσαν πάντα κάποιοι από το περιβάλλον του εκάστοτε αρχηγού… Συνηθισμένο το φαινόμενο, και όχι μόνο στην πολιτική. Για να είναι κάποιος «παρατρεχάμενος» χρήσιμος και αρεστός, έπρεπε να εφευρίσκει φανταστικούς εχθρούς για να προστατέψει τον «αρχηγό». Όσο για το θέμα της επιστροφής του Κώστα Καραμανλή, πολλοί αναρμόδιοι τοποθετούνται και δεν προτίθεμαι να γίνω ένας ακόμα. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής είναι ένα σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα και την Κεντροδεξιά.

Τελικά, λέτε και η διαφωνία Μητσοτάκη-Τσίπρα σχετικά με την αναθεώρηση του συντάγματος να έχει να κάνει με το ότι ο Κυριάκος φοβάται ή θέλει να εμποδίσει την ολική επαναφορά του Κώστα Καραμανλή;
Το θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται μικροκομματικά. Όποιος πιστεύει ότι η κρίση είναι μόνο οικονομική είναι βαθιά νυχτωμένος. Η κρίση είναι πρώτα απ’ όλα θεσμική και η αναθεώρηση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο να την ξεπεράσουμε.
Αναφορικά με το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι προτάσεις της Ν.Δ., μετά από μακρά μελέτη και διαβούλευση, είναι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των εξουσιών του και την απ’ ευθείας εκλογή του από τον λαό. Υπάρχουν όμως και άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως αυτή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που μιλάει για εκλογή από τη Βουλή, και σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής, προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία για απ’ ευθείας εκλογή. Για τα περί Καραμανλή θα σας απαντήσω, όπως απάντησα και στην προηγούμενη ερώτησή σας: αυτοί που φοβούνται τον Κώστα Καραμανλή, στην ουσία φοβούνται τον εαυτό τους.

Περί… διάσπασης της ΝΔ
Ανησυχείτε –με αφορμή τον Γεωργίου, το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ και τις δικαστικές εξελίξεις περί του σχετικού ελλείμματος, αλλά ελέω και συνταγματικής αναθεώρησης, ίσως και δημοψηφίσματος για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας– μήπως το κόμμα το οποίο υπηρετήσατε τελικά διασπαστεί;
Πολλοί κατά καιρούς προσπάθησαν να διασπάσουν αυτή την παράταξη αλλά δεν τα κατάφεραν. Άλλοι, πάλι, προσπάθησαν να την αλλοιώσουν. Ούτε αυτοί τα κατάφεραν. Γιατί; Υπάρχει ένας ισχυρός θεματοφύλακας που διασφαλίζει την ενότητα αλλά και τη συνέχεια: οι ψηφοφόροι της. Αν αυτοί το θέλουν, το κόμμα δεν κινδυνεύει από διχασμούς, όποιοι και αν είναι αυτοί που απεργάζονται διάφορα.

Είστε έμπειρος, όχι μόνο πολιτικός… Πρωτίστως ως πολιτικός αναλυτής. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Βλέπετε νέο κόμμα που θα έρθει να πάρει τη θέση της Ν.Δ. και να επανενώσει την κεντροδεξιά παράταξη στην Ελλάδα;
Όπως σας είπα και νωρίτερα, αυτή η παράταξη έχει έναν ισχυρό θεματοφύλακα: τους οπαδούς και ψηφοφόρους της.

Σε ό,τι σας αφορά προσωπικά, ποιες είναι οι από εδώ και πέρα φιλοδοξίες σας; Ξανά και μόνο δημοσιογράφος; Κι αν υπάρχει περιθώριο στο μυαλό σας για να επιστρέψετε στην πολιτική, υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις θα μπορούσε αυτό να συμβεί;
Στην πολιτική μπήκα τον Ιανουάριο του 2011, στη χειρότερη περίοδο και για την πολιτική και για τους πολιτικούς. Προσπάθησα να προσφέρω ό,τι το καλύτερο από τις θέσεις που υπηρέτησα. Πετύχαμε πολλά, απέμειναν όμως και άλλα που δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε. Από τον Ιανουάριο του 2015 επέστρεψα στην εργασία μου, στην οποία να σημειωθεί ότι έχω 35 συντάξιμα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα διευθύνω την ιστοσελίδα thepressroom.gr. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική είναι πάντα μια ανοιχτή σελίδα για μένα

 http://ift.tt/1d5gGZO


from ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ http://ift.tt/2b1tsTA
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου