Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Όλοι εκτός από τη ΝΔ και τον Λεβέντη ψήφισαν την τροπολογία για τις offshore

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης που απαγορεύει στα πολιτικά και σε συγγενικά τους πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες και να κατέχουν μετοχές εταιριών με έδρα στην αλλοδαπή.


Η τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις για το άρθρο που παρείχε δικαίωμα σε βουλευτές και υπουργούς να είναι κάτοχοι offshore εταιριών αρκεί αυτές να εδρεύουν στα λεγόμενα φορολογικά συνεργαζόμενα κράτη, πέρασε από τη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία αφού υπερψηφίστηκε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, από τη Χρυσή Αυγή, από το Ποτάμι, από το ΚΚΕ αλλά και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΡΑ) η οποία πάντως δήλωσε επιφύλαξη σε μία παράγραφο. Από τη συνεδρίαση είχαν αποχωρήσει από νωρίς οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν ψήφισαν, ενώ «παρών» δήλωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ένωσης Κεντρώων.
Η συζήτηση στη Βουλή σημαδεύτηκε από αντεγκλήσεις μεταξύ των κομμάτων, με τη ΝΔ μάλιστα να αποχωρεί νωρίς από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας την κυβέρνηση τόσο για το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας όσο και για την κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθείται. Ο Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε συγκεκριμένα την κυβέρνηση ότι εμπαίζει την εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό. «Εμείς στη γελοιότητα αυτή δεν μπορούμε να συμμετέχουμε. Μπορείτε να εισάγετε εν ονόματι της αμνήστευσης των υπεύθυνων ό,τι διατάξεις θέλετε. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που αμνηστεύει τους υπευθύνους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του χαρακτήρισε την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κωμικοτραγική σκηνή και διερωτήθηκε «γιατί η ΝΔ το έβαλε στα πόδια;». Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «δύο οι πιθανές αιτίες: είτε επειδή συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες στην ονομαστική ψηφοφορία, είτε επειδή τρέχουν να προλάβουν την προθεσμία των 60 ημερών και να τακτοποιήσουν υποθέσεις ». «Δεν είναι τα δικά μας στελέχη στις λίστες, στα ημερολόγια της Siemens και των πολυεθνικών. Είμαστε με το μέτωπο καθαρό. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον έντιμο αγώνα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Μιλώντας για τη διάταξη αυτή καθ' αυτήν, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά, παραδεχόμενος ότι μπορεί να υπάρχει κάποια υπερβολή, η οποία όμως είναι η μόνη απάντηση στη λάσπη. «Καμία σκιά δεν πρέπει να μείνει. Φέρνουμε βελτιστοποίηση προηγούμενης διάταξης, ίσως με υπερβολή. Μόνο με υπερβολές μπορεί να απαντήσει κάποιος στη λάσπη και τη χυδαιότητα», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.
Έξαλλος ο Τσίπρας με τον Σταύρο Θεοδωράκη
Εντύπωση πάντως κατά τη συζήτηση της τροπολογίας προκάλεσε η επίθεση του επικεφαλής του Ποταμιού στην κυβέρνηση. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι η υπερβολή που υπάρχει είναι παγίδα, διότι η διάταξη θα καταπέσει στα συνταγματικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια και σε μια άνευ προηγούμενου προσπάθεια να συνδέσει την κυβέρνηση με τη διαπλοκή των περασμένων ετών, είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει στο επιτελείο του πρώην συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η αποστροφή αυτή του επικεφαλής του Ποταμιού προκάλεσε την αντίδραση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε από τον Θεοδωράκη να ανακαλέσει ή διαφορετικά να κατονομάσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα, πράγμα το οποίο τελικώς δεν συνέβη.
Εμφανώς ενοχλημένος ο Αλέξης Τσίπρας, υπαινίχθηκε ότι όταν αποχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει στο πόδι του τον Σταύρο Θεοδωράκη και διερωτήθηκε «ποιος θα προσφύγει για να καταπέσει η ρύθμιση» κατηγορώντας τον αρχηγό του Ποταμιού για λαϊκισμό. Εξαπέλυσε παράλληλα σφοδρή επίθεση στον κ. Θεοδωράκη, χαρακτηρίζοντας τα όσα είπε για τους πρώην συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου, συκοφαντίες. Ο πρωθυπουργός, σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «δόθηκε η δυνατότητα στον πρόεδρο του Ποταμιού. Επιμένει, όμως. Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τότε συνεργάζονταν με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Το μεμπτό που είπε είναι ότι υπάρχουν στο ΣΥΡΙΖΑ στελέχη που είχαν κλέψει. Και αυτό είναι συκοφαντικό. Λυπάμαι πάρα πολύ για εσάς, κ. Θεοδωράκη».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης πάντως δεν ξέφυγε ούτε από τα πυρά του υπουργού Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ο οποίος τον χαρακτήρισε ορντινάντσα του Γιάννου Παπαντωνίου.  «Ο Θεοδωράκης είχε το θράσος να μιλήσει για συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου. Όταν εγώ έφερνα το σκάνδαλο των υποβρυχίων στην βουλή, οι ''Θεοδωράκηδες'' με έλεγαν συνωμοσιολόγο και ο Θεοδωράκης ήταν ορντινάντσα του Παπαντωνίου», σχολίασε σκωπτικά ο κ. Καμμένος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη ΝΔ, λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την υπεράσπιση του Σταύρου Παπασταύρου. «Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση. Τις υποθέσεις θα τις ξανά ανοίξουμε για να αποδοθούν πιονικές και αστικές ευθύνες», πρόσθεσε.
Για φωτογραφική διάταξη κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Λεβέντης
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τέλος, εκτίμησε ότι η διάταξη της κυβέρνησης είναι φωτογραφική για την οικογένεια Μητσοτάκη. Ο κ. Λεβέντης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η νέα διάταξη φωτογραφίζει την οικογένεια Μητσοτάκη, πράγμα το οποίο χαρακτήρισε μη ηθικό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικρότητα. Όπως είπε: «δεν είναι ωραίο να περνούν από τη Βουλή εκδικητικοί νόμοι. Δεν είναι συνταγή να κάνετε φωτογραφικές διατάξεις για τους αντιπάλους σας». Ο Βασίλης Λεβέντης συμπλήρωσε ότι ο προηγούμενος νόμος για τις offshore ήταν επαρκής και κάλεσε την κυβέρνηση να φερθεί σοβαρά και να παρουσιάσει στοιχεία και ονόματα που αποδεικνύουν ότι ήταν ανεπαρκής όπως υποστηρίζει.

 http://ift.tt/SOTMhl


from ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ http://ift.tt/1Uen8DU
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου