Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Πρώτη φορά ! Ο Τσίπρας συμμετέχει στη συνάντηση τον επτά χώρων που αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες της ΕΕ

«Προπαρασκευαστική» Συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, θα έχουν την Κυριακή στις Βρυξέλλες στις 15.00 ώρα Ελλάδας, οι επτά χώρες που αποτελούν τους βασικούς χρηματοδότες του κοινοτικού Προϋπολογισμού, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους ενόψει της Συνόδου. Στη συνάντηση θα μετάσχει και η Ελλάδα.

Οι πληροφορίες έρχονται από την Αυστριακή καγκελαρία, ενώ οι αποφάσεις της συνάντησης αναμένεται να έχουν βαρύνουσα σημασία για την τελική στάση της Ένωσης κατά τη Σύνοδο.
Θα συμμετάσχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τη Γερμανία, τη Αυστρία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, αλλά και από την Ελλάδα, (η οποία προσκαλείται ως χώρα γειτονική της Τουρκίας) - όπως επίσης και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, μια προπαρασκευαστική συνάντηση πριν από μια Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί κάτι το ασυνήθιστο στα χρονικά της ΕΕ.

«Κεντρικό ρόλο η Ελλάδα»

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης σημειώνει ότι η Ελλάδα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον διάλογο της Ε.Ε. με την Τουρκία, ενώ κεντρικό ζήτημα είναι ο καλύτερος έλεγχος των ελληνοτουρκικών συνόρων.
«Χωρίς την Ελλάδα δεν γίνεται και κανένας δεν θέλει και να το κάνει και ενάντια στην ελληνική βούληση», δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας την Κυριακή.
«Συζητήσαμε εντατικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό για όλα αυτά τα θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δει κανείς και ότι στη συνολική διαδικασία ήταν σημαντικό το γεγονός, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν στην Τουρκία και συζήτησε με την ηγεσία της Τουρκίας. Εκεί υπήρχε βεβαίως μια διμερής ατζέντα, αλλά και αυτή η ατζέντα» σχετικά με την προσφυγική κρίση.
Σε ερώτηση για το αν θα πραγματοποιηθούν κοινές περιπολίες των Λιμενικών Σωμάτων της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο, ο κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση. «Το εάν η Ελλάδα θέλει να κάνει περιπολίες με την Τουρκία, είναι απόφαση της Ελλάδας», είπε.
Διευκρίνισε ότι το Σχέδιο Δράσης της Ε.Ε. δεν περιλαμβάνει κοινές περιπολίες της ελληνικής με την τουρκική Ακτοφυλακή, αλλά δήλωσε ότι στοιχείο του Σχεδίου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στα σύνορα.
«Για αυτό δεν χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κοινές περιπολίες. Η θαλάσσια περιοχή δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην μπορεί να επιβλεφθεί. Η επιχείρηση «Ποσειδών», η οποία βρίσκεται εκεί, μπορεί να δει ακριβώς ποια σκάφη βρίσκονται πού, και αντίστοιχα γνωρίζει ασφαλώς και η Τουρκία ποια σκάφη βρίσκονται πού», ανέφερε.
Άρα, όπως υπογράμμισε, ότι το θέμα δεν είναι οι κοινές περιπολίες, αλλά η από κοινού φύλαξη των συνόρων και σε αυτό υπάρχουν πολλές δυνατότητες. Αυτές έχουν συζητηθεί με την Τουρκία και γίνεται επεξεργασία τους».
Σχετικά με το εάν θα μπορούσαν να εγκατασταθούν Hotspots στην Τουρκία, η ίδια κυβερνητική πηγή επισήμανε ότι «αυτό βεβαίως εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την Τουρκία».
Για το αν η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα απασχολήσει την Σύνοδο, απάντησε ότι το ζήτημα δεν αφορά τη Σύνοδο και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για διάλογο επί της πολιτικής για την ασφάλεια, αλλά για διάλογο επί θεμάτων οικονομικής και μεταναστευτικής πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αφού θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες δύο εκ των βασικών «παικτών», ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι δεν αποτελεί θέμα για μια Σύνοδο Κορυφής, αλλά βεβαίως πάντα γίνεται αναφορά στο θέμα της Κύπρου στον συνολικό διάλογο με την Τουρκία.
Αναφορικά με την προοπτική να ανοίξουν κάποια από τα κεφάλαια της ενταξιακής διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ο ίδιος τόνισε: «Βεβαίως υπάρχει η πρόθεση να εργαστούμε πάνω σε περαιτέρω κεφάλαια».
»Υπάρχουν εκεί γνωστά προβλήματα σε διάφορα Κεφάλαια, αλλά το άνοιγμα Κεφαλαίων δεν λειτουργεί με το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά υπάρχει προεργασία για τα λεγόμενα ‘κριτήρια αξιολόγησης' («benchmarks») που πρέπει να δημιουργηθούν - και πάνω σε αυτό γίνεται η εργασία στο α' τρίμηνο. Αυτό εξαρτάται έπειτα, και από άλλες πολιτικές εξελίξεις. Είναι σαφές στον καθένα αυτό, αλλά η προεργασία διεξάγεται ήδη ώστε, αν έχουμε επιτυχία σε άλλα πεδία πολιτικής, να μπορέσουμε τότε πιθανώς να ανοίξουμε γρήγορα τα Κεφάλαια».

http://www.efsyn.gr


from ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ http://ift.tt/1TdajKH
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου