Η ιστορία παραπέμπει σε σκηνή από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά όπως θα δείτε και στο video που ακολουθεί, δυο χάκερς εκμεταλλεύτηκαν ένα κενό ασφαλείας του συστήματος infotainment UConnect, που ο όμιλος FCA (Fiat Chrysler Automobiles) χρησιμοποιεί στα τελευταία του μοντέλα και πήραν υπό τον πλήρη έλεγχο τους ένα Jeep Cherokee.
Αφού έκαναν πλάκα στον οδηγό του, που δεν μπορούσε να αντιδράσει και να ανακτήσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το έριξαν σε ένα χαντάκι.Το παραπάνω περιστατικό συνέβη στο St. Louis των ΗΠΑ και πρωταγωνίστησαν σ’ αυτό δυο χάκερ και ένας συντάκτης του γνωστού τεχνολογικού περιοδικού “Wired”, οι οποίοι θέλησαν να δείξουν με αυτό τον τρόπο την ευπάθεια του λογισμικού των σύγχρονων αυτοκινήτων σε ηλεκτρονικές επιθέσεις.
“Οδηγούσα με 70 mph/h στο κέντρο του St. Louis όταν οι δυο χάκερς έκαναν την ηλεκτρονική τους επίθεση. Χωρίς να αγγίξω κάποιο από χειριστήρια στο ταμπλό, οι αεραγωγοί του Jeep Cherokee άρχισαν να βγάζουν κρύο αέρα στη μέγιστη ροή και στη συνέχεια το ραδιόφωνο άρχισε να παίζει στη διαπασών. Προσπάθησα να το χαμηλώσω, να αλλάξω σταθμό ή να το κλείσω, χωρίς αποτέλεσμα όμως. Στη συνέχεια άρχισαν να λειτουργούν και οι υαλοκαθαριστήρες. Ενώ προσπαθούσαν να τα αντιμετωπίσω όλα αυτά, εμφανίστηκε μια εικόνα των δύο χάκερς στην οθόνη του αυτοκινήτου” περιγράφει ο συντάκτης του Wired.
Οι δυο χάκερς ήταν ο Charlie Miller και ο Chris Valasek, οι οποίοι είχαν προσκαλέσει τον συντάκτη του περιοδικού για να ζωντανέψουν μπροστά του έναν από τους σύγχρονους εφιάλτες της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οι δυο προγραμματιστές έδειξαν πως ένα κενό ασφαλείας στο λογισμικό του συστήματος ψυχαγωγίας του Jeep μπορεί να επιστρέψει σε ένα έμπειρο «εισβολέα» να αποκτήσει ασύρματο έλεγχο, μέσω του Διαδικτύου, του αυτοκινήτου και με τον φορητό υπολογιστή του να ελέγξει από τον κλιματισμό και το ραδιόφωνο μέχρι τα κύρια όργανα του αυτοκινήτου όπως το φρένο, το γκάζι και το τιμόνι.
Όσον αφορά το πρόβλημα του Jeep Cherokee, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό πλέον έχει λυθεί σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία στην τελευταία αναβάθμιση του συστήματος έκλεισε το κενό ασφαλείας στο λογισμικό και μαζί την πόρτα σε άλλους επίδοξους χάκερς.
from ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ http://ift.tt/1OOiuf6
via IFTTT
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου