Ενώ το 2014 βεβαιώθηκαν ως οφειλές 27 εκατομμύρια ευρώ, το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το ποσό έφθασε τα 180 εκατομμύρια», ανακοίνωσε, μιλώντας στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά, ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος παράλληλα σχολίασε την υπόθεση, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά το πώς και γιατί αφαιρέθηκε ο σχετικός φάκελος από την αρμόδια εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου και δόθηκε σε εισαγγελέα της τακτικής δικαιοσύνης -
Τα στοιχεία έδωσε και επίσημα ο Τρ. Αλεξιάδης σε απάντησή του προς τη ΝΔ - Όπως αναφέρει από την πλευρά της η Συγγρού, «από το Δεκέμβριο του 2013 και μέχρι το τέλος του 2014, συγκεντρώθηκαν 34.300.000 ευρώ (7.500.000 ευρώ το 2013 και 26.800.000 ευρώ το 2014)» ενώ «η παρούσα Κυβέρνηση, το 2015, συγκέντρωσε μόλις 4.000.000 ευρώ»
Απάντηση στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας ότι το 2015 η κυβέρνηση «υστέρησε» στους ελέγχους της λίστας Λαγκάρντ δίνει ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Με στοιχεία που καταθέτει υποστηρίζει ότι η βεβαιώθηκαν ποσά ύψους 175 εκατ. ευρώ έναντι 26 εκατ. ευρώ το 2014.
Όπως αναφέρει: Από σεβασμό στην κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν ζήτησα να κάνω χρήση του δικαιώματος που παρέχει ο κανονισμός της Βουλής, να πάρω τον λόγο «επί προσωπικού» και να απαντήσω στα
όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην ομιλία του στη Βουλή στις 29.3.2016. Για να μην εκληφθεί όμως η σιωπή μου ως αποδοχή ή αδυναμία, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω και να επισημάνω ότι:
1. Ήταν πολιτική επιλογή ή αβλεψία, η αναφορά σε στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, που συγκρίνουν τα δεδομένα 12 μηνών (για τα έτη 2013-2014) με τα στοιχεία 9 μηνών (για το έτος 2015);
2. Τα πραγματικά δεδομένα (όπως προκύπτουν από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων) αποδεικνύουν ότι:
3.
Αναμένω μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών, την επίσημη θέση της Ν.Δ. Επιμένει ότι στα χρόνια της διακυβέρνησής τους, όλα λειτουργούσαν άψογα στον τομέα της φορολογίας ή όχι; Επιμένει στην πολιτική κάλυψη φορολογούμενων, για τους οποίους η εισαγγελική έρευνα τεκμηρίωσε και καταλόγισε φοροδιαφυγή; Υπενθυμίζουμε ότι η αποπληρωμή δανείων (ακόμη και για την πληρωμή φορολογικών προστίμων) αποτελεί τεκμήριο, αν και όποτε γίνει η αποπληρωμή.
Γ. Βασιλειάδης: «Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη»
«Το μεγάλο ερώτημα στην υπόθεση Βγενόπουλου είναι το πώς και γιατί αφαιρέθηκε ο σχετικός φάκελος από την αρμόδια εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου και δόθηκε σε εισαγγελέα της τακτικής δικαιοσύνης. Και η εισαγγελέας Τσατάνη ζήτησε ραντεβού από τον υπουργό, γιατί; Κι αυτές οι αήθεις επιθέσεις στον υπουργό για τη διαφθορά έχουν πονηρό σκοπό... Η αντιπολίτευση προσπαθεί να ρίξει σκόνη σε έναν τομέα που θα δεν έπρεπε, αντιθέτως ...», τόνισε ο Γιώργος Βασιλειάδης.
Ο κ. Βασιλειάδης προανήγγειλε επιτάχυνση και σε ό,τι αφορά τη λίστα Μπόργιανς καθώς, μετά την αξιολόγηση, ίσως και σε δέκα ημέρες, θα κατατεθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αυτοκαταγγελία.
Μετά την αξιολόγηση –σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη– θα κατατεθεί και νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων -«όχι μόνο τι έχουμε αλλά και τι χρωστάμε»-, για το πόθεν έσχες και για την εταιρική ευθύνη σε ιδιωτικές και δημόσιες εταιρίες. «Θα αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος και να έχουμε διαφάνεια», τόνισε.
«Η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι ένας διαρκής αγώνας, σκοπός είναι σε 3 χρόνια από τώρα, η χώρα να έχει ανασάνει ...», κατέληξε ο κ. Βασιλειάδης.
ΝΔ: Μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ συγκέντρωσε η κυβέρνηση το 2015
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τη χρηματοδότηση δράσεων για κοινωνικούς σκοπούς με διάθεση εσόδων από εγκληματικές δράσεις κατά του Ελληνικού Δημοσίου, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Το Δεκέμβριο του 2013, με απόφαση του Υπουργού Αναπληρωτή Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανοίχθηκε ειδικός λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου έκτοτε συγκεντρώνονται χρηματικά ποσά, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2014, η τότε Κυβέρνηση νομοθέτησε (Ν. 4270/2014, Άρθρο 180, ΦΕΚ Α’ 143, 28.06.2014), ότι τα ανωτέρω ποσά αποτελούν έσοδα του Προϋπολογισμού στο έτος που κατατίθενται, ενώ παράλληλα, αντίστοιχου ύψους πιστώσεις μπορούν να εγγράφονται στον Τακτικό Προϋπολογισμό για την ενίσχυση προγραμμάτων ή την χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν, ιδίως, την εκπαίδευση, την έρευνα, την υγεία ή την κοινωνική αλληλεγγύη.
Αποτέλεσμα ήταν, από το Δεκέμβριο του 2013 και μέχρι το τέλος του 2014, να συγκεντρωθούν 34.300.000 ευρώ (7.500.000 ευρώ το 2013 και 26.800.000 ευρώ το 2014).
Το ανωτέρω ποσό διατέθηκε στην εκπαίδευση, την έρευνα, την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Η παρούσα Κυβέρνηση, το 2015, συγκέντρωσε μόλις 4.000.000 ευρώ.
Η σύγκριση των δύο περιόδων αποκαλύπτει τη διαφορά της πολιτικής βούλησης, του σχεδίου και της αποτελεσματικότητας των δύο διαδοχικών Κυβερνήσεων στο πεδίο της αξιοποίησης πόρων, από την καταπολέμηση της διαφθοράς, σε δημόσιες πολιτικές.
Στο συνεχή αυτό αγώνα, εμείς μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει στη βούληση, το σχέδιο και την αποτελεσματικότητα.
Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κέρδισε μόνο στα λόγια».